انواع چای و خواص آن | تغذیه سالم

شکلای جور واجور چای و خواص اون

چای یه نوشیدنی شامل کافئینه که با خیساندن بـرگـهـای گیاه کاملیا سیننس در آب داغ تـهــیه میشه.

کشورای کلی تولید کننده چای عـبــارتند از: چین، هند، بنگلادش، پاکستان، ایران، کره، ســریلانکا، تایوان، ژاپن، استرالیا، آرژانتین، کنیا، اندونزی و نپال.

برگهای چای پس از چیدن مانند سیبی که در برابر هوا قرار میگیره تغییر رنگ می ده، خیلی سریع پژمرده شــده و اکسیده میشن. دلیل اون تخمیر آنزیمیه که باعث تجزیه کلروفیل و آزاد شدن تانین برگهای چای می گــردد. چای به ۴ گروه براساس درجه و مدت زمان اکسیداسیون برگ هـای چــای تـقسیم بندی می شه. در واقـــع رونــد اکسیـداسیــون در هــر گــروه در مـــرحــله خاصی با خارج ساختن آب برگها به وسیله گرما دادن متوقف میشه.

۱- چای مشکی :

روند تولید اون اینجوری  می بـاشد که برگهای چای رو پس از برداشت اون در دما و رطوبت کـنـتـرل شـــده رهــا می کنــنــد تــــا اکسید شه.

اکسـیـداسیـون در چای سبز قابل توجه بوده و مدت اون

۲ هفته تا یه ماه بطول میرسه. سـپس برگـهای چای خشک می گــردند تا رونداکسیداسیون متوقف شه. چای سـیاه نـســبت به شکلای جور واجور دیگه کافئین بیشتری داره بهـمین خاطر طعم اون قویتر می بـاشد. امــا بــر خلاف چای سبز، چای مشکی طعم خودرا پس از گذشت سالها از تاریخ تولید حفظ میکنه. این نوع چای متداولترین و پر مصرف ترین نوع چای در دنیاس.

۲-چای سبز:

رونـد اکـسـیداسیون در ایـن نوع چای پس از دست کم اکـسید شدگی متوقف می گـردد. پـس از چـیـدن بـرگ هــای چـای سـریـعا بـا بـخـــار آب داغ

آنزیمهای اکسید کـنـنـده موجود در برگهای چای رو از بین

ـرده و سـپـس بـرگها رو خشک می کنن. در واقـع در چـای ســــبز مرحله اکسیداسیون حذف می شه. این نوع چای طعم ملایم و گیاه مانندی دارا بوده و بیشتر در چین و ژاپن مصرف میشه.

۳- چای اولانگ:

اولانـگ بـه مـعـــنی اژدهای سبز می بـاشد و مرحله اکسیداسیون اون ۲ تا ۳ روز بطول میرسه. این چای هم در چین و ژاپن مصرف می گـردد.

۴- چای سفید (WHITE TEA):

در جفت و جور اون از برگهای تازه روئیده (جوانه ها) چای استفاده میشه که اکیسد هم نمیگردند. بیشترین اثر ضد سرطانی رو این نوع چای به خود اختصاص داده. این چای در چین مصرف میشه.

 شکلای جور واجور دیگه چای طبق ترکیبات اون

 چای یخ : معمولا به چای کمی لیمو ترش و شـیـره ذرت اضـافـه شــده و درون فنجون شامل یخ ریخته شده و سرو می شه.

شکلای جور واجور چای و خواص اون

سبک انگلیسی: در این روش چای همراه با خامه و لیمو ترش سرو میشه.

بوبا : این نوشیدنی تشکیل گردیده از چای یخ، شـیـر و گـویای صمـغ مـانـنـدی کــه بــــه مروارید موسوم بوده و از گیاه تاپوئیکا جفت و جور میشه.

چای کیسه ای : در چـای کـیــســه ای از خاک چای استفاده میگـردد کــه از نظر دوستاران چای زیاد محبوب نیس.

در فرهنگهای جور واجور چای رو همراه با مواد مختلفی مصرف میکنن مانند:هل، شکر، عسل، لیمو ترش، شیر، مربای میوه ها و چاشنیای دیگه.

 چیجوری چای رو دم کنیم

  • چگونگی دم کردن چای مشکی: آب رو به درجه جوش رسونده (۱۰۰ درجه سانتی گراد) بعد روی چای میریزیم- زمان دم کشیدن نباید کمتر از ۳۰ ثانیه و طولانی تر از ۵ دقیقه شه- چون پس ازآن تانین چای کم کم آزاد شده و اثر محرک کافئین رو خنثی و طعم چای رو هم تلخ میکنه.

  •  چگونگی دم کردن چای سبز: دمای آی در این حالت باید ۸۵-۸۰ درجه سانتی گراد باشه. معمولا هر چی کیفیت چای سبز بالا تر باشه دمای آب نیزه کمتر باشه. بهتره قوری چای قبل از دم کردن چای از قبل با قرار دادن قوری درون یه کاسه شامل آب داغ، گرم شه.

  • چگونگی دم کردن چای اولانگ: مثل دم کردن چای سبزه اما دمای آب در این نوع چای باید ۱۰۰-۹۰ درجه سانتی گراد باشه.

  •  بـرای جـلوگیـری از پـخـــش شدن تفالهای چای درون قوری می تونین از وسیله ای بنام اینفیوزر    اســــتفاده کنین که یه کره تو خالی مشبکه و چــای  رو هنـگـام دم کردن درون اون ریخـتـه و سپـــس درون قوری میندازیم.

ترکیبات تشکیل دهنده چای

۱-کافئین.

۲- تیوفیلین : این ماده ساختاری مثل کافئین داره که هم در چای سبز و هم مشکی هست. اثرات اون در بدن یعنی:

شل کردن عضلات نایژهای ریه، افزایش جریان خون کلیه ها، افزایش انقباض پذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون و اثرات ضد التهابی.

۳- تانین : یه پلی فنول تلخ مزه س. که اثر اون در بدن آروم بخشی سیستم عصبی مرکزی انسانه. یه عیب تانن اینه که از جذب مواد معدنی مخصوصا آهن جلوگیری میکنه.

۴- تیانین : در چای چندین آمینو اسید هست اما بیشترین اندازه اسید آمینه چای رو تیانین تشکیل می ده. کلی طعم چای به خاطر وجود همین ماده س.

۵- کاتچین: این ماده بسیار به درد بخور بوده و واسه سلامتی بسیار سودمنده. کاتچین در چای سبز و مشکی وجود داشته اما اندازه اون در چای سبز بیشتره. اثرات اون در بدن عبارتند از:

ضد سرطانه، کم کننده کلسترول خون، یه آنتی بیوتیک و آنتی ویروس قوی، جلوگیری از افزایش پیدا کردن فشار خون و جلوگیری از افزایش پیدا کردن قند خون

۶- ویتامینهایE,C,B

ویتامین ای یه آنتی اکسیدان قویه که واسه بدن خیلی خوبه. ویتامین سی کم کننده استرس بوده و علایم سرماخوردگی رو هم کم می کنه. ویتامین ب کمپلکس کمک میکنه به متابولیسم کربوهیدراتها.

۷- فلوراید و فلووانوئید : فلوراید در استواری دندون و فلووانوئید از ایجاد بوی بد دهن پیشگیری کرده و هم اینکه دیواره عروق خونی رو تحکیم میکنه.

۸- هم اینکه چای شامل فیبر، کربوهیدرات، لیپید و کاراتنوئید نیزه.

چای یه محرکه و یا یه آروم بخش؟

هر دو. چای تا قبل از ۲ دقیقه از دم کشیدن اثر محرک داره اما پس از این مدت کم کم از خاصیت محرک بودن اون کم شده و به خاصیت آروم بخشی اون اضافه میشه. پس از گذشت ۵ دقیقه از دم کشیدن چای به طور کامل به یه آروم بخش مبدل میشه.

هر دو نوع چای مشکی و سبز واسه سلامتی آدم به درد بخور هستن اما چای سبز بسبب اینکه عمل اکسیداسیون روی برگهای اون انجام نشده خاصیتش از چای مشکی بیشتره.

فواید چای واسه سلامتی بدن

  • پیشگیری، آرامش علایم و تسریع بهبودی سرماخوردگی و آنفولانزا.
  • پیشگیری از بوی بد دهن.
  • پیشگیری و کاهش اثرات دیابت نوع دوم.
  • کاهش علایم مواد حساسیت زا.
  • کاهش علایم آسیب پارکینسون.
  • گسترش عفونت ویروس HIV رو در بدن کم می کنه.
  • حفظ کننده تعادل مایعات بدنه.
  • رفع خستگی و استرس.
  • پیشگیری و درمون درد مریضی آرتروز.
  • پیشگیری از آسیب پوکی استخون.
  • آسیبهایی که سیگار به DNA وارد می آورد رو کم می کنه.
  • کنه کننده روند پیری.
  • جلوگیری از لخته شدن خون.
  • یه ضد ویروس و ضد باکتری.
  • افزایش متابولیسم و کمک به کاهش وزن.
  • افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن.
  •  اثرات ضد التهابی داره.
  • تصفیه خون و کنترل فشار خون و کلسترول .
  • پیشگیری از مشکلات پوستی

.

منبع :

جمع آوری به وسیله بخش تغذیه سالم زندگی سالم سایت

  • مطالب در رابطه